Før oppstart – grunnarbeid.
De barna som begynner i barnehage ved tre års alder eller senere, eller som bytter barnehage underveis i barnehageløpet, trenger god og trygg tilvenning selv om de har mer erfaring og kunnskap om verden enn en 1-åring. Trygghet skal forankres, relasjoner skal bygges og man skal finne sin plass i gruppa, noe som krever mye energi og krefter fra barnet. Både foreldre og barn trenger å bli kjent med miljø og personale, og finne ut av hvordan ting fungerer her hos oss. Trygghet tar tid.
Før oppstart ønsker vi at dere kommer på besøk i barnehagen for å hilse på oss. Ta gjerne kontakt med oss for å avtale besøk, gjerne ved flere anledninger. Både barnehagens uteområde og uteplassen vår i Magiskogen er tilgjengelig for alle utenom åpningstid, og vi anbefaler å dra på besøk for å gjøre dere kjent.
For alle 3-åringer som skal flytte fra småbarn og opp på storbarn, og for helt nye treåringer, arrangeres det et foreldremøte i juni. Da blir det tildelt tid for tilvenning, og mulighet til å møte styrer, pedagogisk leder og de andre foreldrene. Når det nærmer seg oppstart får dere et velkomstbrev i posten.
Tilvenning – tilknytning og foreldresamarbeid.
Vi har fem dagers tilvenning også for de store barna, og vi oppfordrer foreldre til å legge til rette for å kunne følge barna og være tilgjengelige for dem disse første dagene. For barn som skal tilvennes i barnehagen ved tre-års alder er det viktig å bli godt kjent med og etter hvert knytte seg til de ansatte på avdelingen - men nesten like viktig er det å bli kjent med de andre barna. De ansatte arbeider i starten med å bli kjent med det nye barnet, er aktive hjelpere i bygging av leke-relasjoner og felles opplevelser mellom det nye barnet og felleskapet det er i ferd med å bli en del av.
Alle barn er forskjellige, og trenger individuelle tilpasninger i sin tilvenningsprosess. Uansett om du har et barn som er utforskende og sosialt eller om det er mer reservert, er det viktig at du støtter barnet godt i sin tilvenning. Hva barnet trenger kan du drøfte med den ansatte som har ansvar for avdelingen barnet begynner på, om du er usikker. Uansett er det viktig at du som forelder er tilgjengelig med ditt støttende blikk og smil, lar barnet utforske omgivelsene på sine premisser og tar imot barnet når det er på vei inn igjen til deg for litt lading. Progresjonen i tilvenningsdagene skjer ut ifra dialog mellom foreldre og barnehage, basert på barnets behov. Det kan for øvrig være godt for barnet om ettermiddagene hjemme er preget av god tid og ro den første tiden.
Forelder i tilvenning
Det er essensielt å ha god dialog med de ansatte slik at du som forelder er trygg på hvordan dagene til barnet ditt er. Som forelder er det viktig at du involverer deg og tar interesse i barnehagen og det barnet opplever. Du kan i løpet av den første tiden ha nytte av å lære deg de ansattes og de andre barnas navn, slik at du kan føre gode samtaler med barnet ditt om opplevelser i barnehagen. Bruk den informasjonen du får fra de ansatte om dagen til barnet til å starte samtaler. “Hva har du gjort i dag” kan bli et for åpent spørsmål for mange. Hjemme er det et godt grep å titte innom kommunikasjons-plattformen vår, “KidPlan”, hvor det ligger bilder fra barnehagen. Bilder er god samtalestøtte og hjelper barnet å huske ting som har hendt.
Dersom du har spørsmål, innspill eller det er noe du ikke opplever at du har fått nok informasjon om, er det viktig at du får svar på dette. Trygge foreldre gir trygge barn.