Liten og ny

Før oppstart – grunnarbeid. 

Trygghet tar tid, både for barn og foreldre.  Derfor starter tilvenning til barnehagen lenge før selve oppstartsdatoen hos oss. Vi har besøksdager for nye barn allerede i mai og juni. Disse dagene kan barn og foreldre møtes og bli kjent med barnehagens personale og miljø. Oppstart av tilvenning er første arbeidsdag etter 15. August. Av hensyn til trygghet og tilknytning kan ikke alle starte samtidig. Barna tilvennes i mindre grupper, og alle skal ha fått en oppstartsdato innenfor august måned.   

Å bygge trygghet for foreldre er også viktig for oss. Trygge foreldre signaliserer trygghet til barna sine. Vi har alltid et foreldremøte for nye foreldre i juni. Da møter foreldrene styrer og pedagogisk leder, får informasjon om oppstart og tilvenning, får stille spørsmål, og får også anledning til å bli kjent og bygge nettverk seg imellom. Vi oppfordrer også nye familier til å besøke lekeplassen vår utenom åpningstid. Når oppstarten nærmer seg sender vi ut et velkomstbrev til barnet som skal begynne. 

Alt dette gjør vi for å bygge trygghet, tilknytning og legge til rette for god dialog mellom hjem og barnehage 

 

Tilvenning – investeringens tid. 

Dagen for oppstart ankommer raskt. Noen gruer seg, noe gleder seg, og noen har blandede følelser når de trer inn i barnehagen på sin første dag. Vi oppfordrer foreldre til å investere i oppstarten ved å sette av tid til å være med de første fem dagene. En god oppstart gjør tiden som kommer bedre for barnet. 
Hos oss gjennomfører vi fem dagers foreldreaktiv tilvenning. Dette betyr i praksis at det er foreldrene som er sammen med barnet i alle rutinesituasjoner i løpet av dagen, mens vi er tett på. Vi tar først over for eksempel måltid, bleieskift og legging når foreldrene ikke lenger er med i barnehagen. De to-tre første dagene er vår første prioritet å bli kjent med barnet gjennom samspill på gulvet, mens foreldrene fungerer som trygg base. Barnet medvirker gjerne selv i å velge sin første trygghetsperson i løpet av de aller første dagene. Denne personen arbeider tett med barnet og foreldrene den første tiden. Progresjonen i tilvenningsdagene skjer ut ifra dialog mellom foreldre og barnehage, basert på barnets behov og signaler. Vi har en plan, men den tilpasses barnet. 
 

Den første tiden alene – når avtalen skal forsegles. 

For både barn, foreldre og ansatte handler de første ukene av høsten om å bygge trygghet, tillit, tilknytning og rutiner. God gjensidig dialog mellom hjem og barnehage er helt essensielt for å lykkes. Vi legger til rette for ro og forutsigbarhet i barnehagen. Rutinene er barnas “klokke”, og forutsigbarheten rutinene bringer skaper trygghet.   
Det er også av stor viktighet i starten at barnets trygghetsperson alltid er tilstede og tilgjengelig, noe vi etterstreber. For å sikre den første tiden har vi begrenset åpningstid i august, slik at alle de ansatte er på jobb det meste av dagen. Alle ansatte som arbeider i prosentstillinger settes inn i 100%. Dette er våre investeringer.  
For en 1-åring er en barnehagedag  både kognitivt og emosjonelt krevende, og parallelt med at tilknytningen til barnehagens personale skal styrkes, skal også tilliten til at foreldrene alltid kommer tilbake og henter bygges. I tillegg til noe kortere dager i startfasen anbefaler vi også at ettermiddagene er rolige og med god tid til å få være sammen med foreldrene sine. 
Av disse investeringene som gjøres i starten kan det tas ut utbytte i form av trygghet, trivsel og robusthet på sikt.